Geleceğin Gıda Stratejileri için Ortak Akıl

Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) iş birliği ve TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi; 'Gıdanın Geleceği için Dönüşüm: İnsan ve Gezegen için Tasarım' temasıyla gerçekleşti.

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur, Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Kaan Sidar ve TC Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın açılış konuşmalarıyla başlayan zirvede gıda ekonomisinin tüm yenilenmeleri bir araya geldi.

En yeni bağlantı ve iyi uygulama örneklerinin paylaşımı, etkili ortaklıklar buluşma ve günümüzün acil sorunlarına çözüm getirmek üzere, 2014 yılından itibaren bu yana gıda endüstrisini bir çatı altında buluşturan Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, 10. yılda bir kez daha sürdürülebilir gıda sisteminin önemini vurgulayarak, Türkiye'den ve dünyadan önde gelen gıda markaları, girişimciler, önde gelen, kamu ve sivil toplum dahil değişimde kilitlenen rol oynayan tüm birimleri gıda ürünlerinin değişimi ve genel olarak hızlımak üzere bir araya getirildi.

Gıda ekosistemini dönüştürecek 9 başlık

Sürdürülebilirlik Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur konuşmasında Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nin yola çıkış amacını aktarırken, tüm işlemlerini çalıştırarak davet etti. Sungur konuşmasında, “Bugün dünyada onu 10 1'i açıyordu. Dünya yüzde 30'a yakın, sağlıklı gıdaya ulaşamıyor. Buna karşılık dünyada üretilen gıdanın yüzde 30'u henüz tarladayken israf ediliyor. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi olarak bizim yola çıkış amacımız, bu acil durumlar/risklerle ilgili kullanıcılarla konuşarak harekete geçirmeyi teşvik etmek ve çözüm yolunda yol alabilmek. Geride kalan 10 yıllık sürecimizin ilerlemesinin gidişatının; rejeneratif tarım, iklim değişikliği ve sürecin gerçekleşmesi, döngüsel ekonomi, inovasyon ve yapay zeka, tedarik zincirinin yapılacağı, sorumlu tüketim ve perakende, gıda ekonomisi ve sürdürülebilir finans, beslenmede değişim ve deneyim ana kulvarları altında karşılıklı alışverişte bulunacağız. Bir kez daha tüm kopyaları hızlandırmaya davet ediyorlar” dedi.

Geleceğin Gıda Stratejilerini Birlikte Oluşturmak Mümkün

Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Kaan Sidar ise konuşmasında gıda ve suyun sınırlı olup olmadığına dikkat çekerken, iklim krizlerinin yaşandığı ve tüketimin patlamanın da gözetilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Sidar açıklamaları şöyle devam etti; “Dünya rejimini besleyecek miktarda gıda üretiminin ancak gıda sistemlerimizi güncelleyerek ve saklanarak tüketimin artırılmasının mümkün olduğunu görüyoruz. Bu yılın onuncusunu sağlamakten gurur duyan Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nin sürdürülebilir gıda üretimi ve geleceğin gıda stratejilerini birlikte oluşturmak için önemli bir platform sağlamak.” dedi.

Tarım ve Sanayi Arasında Güçlü Bağlar Kuruyoruz

TC Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, sürdürülebilir gıdanın tarih boyunca medeniyetlerin liderliğini ve kalıcılığında kilit rol oynadığını belirtti. "Kaynakların sınırsız olmadığı gerçeği, insanlık için ders niteliğinde. İklim krizleri, pandemiler ve küresel sorunlar, tarım ve gıda sektörlerini vazgeçilmez kılıyor" dedi.

Tarım ve sanayi sektörleri arasında güçlü bağları kurduklarını ifade eden Kacır, "Gıda sanayimizi ve her yerde üretimle değişmek için ar-ge ve teknolojiye yatırım yapıyoruz. 18,9 milyar ihracat rakamıyla sektörümüzün yeni başarı hikayeleri yazacağız" dedi.

Türkiye'nin tarım ve gıda teknolojilerinde görülen ilk teknoparkı olan Mersin Agropark gibi projelerle teknoloji odaklı çalışmaya liderlik ederek, daha fazla teknoloji girişiminin hayata geçirilmesini hedeflediklerini ekledi.

Uluslararası isimler katılıyor

Bu yıl 10. kez düzenlenen zirvede; EIT Gıda Programı Direktörü Elvira Domingo, Connecting Food Kurucu Ortağı ve Eş CEO'su Maxine Roper, Novonesis Sürdürülebilirlik ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Thomas Bomhoff, Open Food Chain Kurucu ve CEO'su Marieke de Ruyter de Wildt, The Global Food Banking Network Gabriela A Kafarhire gibi alanında uzman çok sayıda uluslararası isim de yer alacaktır.

Sürdürülebilir Gıda Zirvesinin önde gelen destekleri arasında; Pladis & Godiva Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Tiryaki Agro CEO'su Süleyman Tiryakioğlu, Döhler CEO'su Can Aydemir, Pınar Et & Çamlı Yem Başkan Yardımcısı Tunç Tuncer, Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Murat Tarakçıoğlu, Kerevitaş Tedarik Zinciri ve Satınalma Genel Müdürü Özhan Nuri Özesenli, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Türkiye İnovasyon Hareketi Kurucusu Dr. Ferhat Demir ve Foodback Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu da bulunuyor.

Dönüşüm liderlerinden zirveye destek

Türkiye'de ve dünyada gıda sektörünün ilişkilerinde öncü rol üstlenen şirketler, bu yıl da Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nin destekçileri arasında yer alıyor. Zirve'nin Ana Sponsorluğu Ülker üstlenirken; Döhler, Novenesis, Pınar, SuperFresh, Şok ve Tiryaki Platin Sponsor, Haribo, Cargill, Herbalife, Gönenli ve Uno Altın Sponsor, Aromsa, Azelit, Banvit ve NİSAD ise Gümüş Sponsor olarak destek veriyor.

Geleceğin Gıda Stratejileri için Ortak Akıl